Technologie: de impact op het mentale welzijn

Iedere dag zijn er veel mensen bezig met verschillende apparaten. Technologie is namelijk niet meer uit ons leven weg te denken. Denk hierbij aan een telefoon, tablet of laptop. Daarnaast zijn steeds meer huishoudelijke apparaten voorzien van een smartfunctie, wat het leven gemakkelijker kan maken. Ondanks dat je van alle gemakken bent voorzien, heeft technologie ook een grote impact op het mentale welzijn. Voordat je het weet, ben je ook meegesleurd in het web en merk je dat je niet goed in jouw vel zit. Maar hoe komt het dat technologie zo’n grote impact heeft op ons mentale welzijn en wat kun je veranderen?

De hele dag bezig met technologie

Door middel van technologie ben je de gehele dag bereikbaar voor vrienden en familie. Waar de telefoon eerst gebruikt werd voor noodgevallen, zijn steeds meer mensen er 24 uur per dag mee verbonden. Je kunt hierdoor het gevoel krijgen dat je jouw telefoon ook iedere dag bij je moet dragen. Ook zijn er veel verschillende spellen die je op een telefoon spelen die dusdanig zijn ontworpen dat je je apparaat moeilijk aan de kant legt. Voordat je het weet ben je de gehele dag bezig met het spelen van spelletjes en het onderhouden van contacten.

Sociale media als factor voor een slecht mentale welzijn

Via technologie kun je jouw contacten niet alleen onderhouden door te bellen, maar heb je ook sociale media die contact veel envoudiger maakt. Familieleden en vrienden zetten iedere dag een nieuwe update op Facebook, waar jij doorheen scrollt. Hoe meer je deze updates bekijkt, hoe meer je het gevoel kunt krijgen dat anderen een spannender leven hebben. Je kunt hierdoor in een depressie raken, waardoor er een visuele cirkel begint. Jouw mentale welzijn gaat in rap tempo achteruit, je voelt je alleen en ziet wellicht geen goede uitkomst meer. Dit kan ernstige gevolgen opleveren die je het liefste wil voorkomen. 

Grip krijgen op jouw mentale welzijn

Hoe meer je met technologie bezig bent, hoe meer jouw mentale welzijn achteruit kan gaan. Daarnaast laat je je beïnvloeden door bijvoorbeeld influencers, die middelen en alcohol promoten. Als je verslavingsgevoelig bent, kan dit al snel leiden tot een alcohol- of drugsverslaving en komen er weer nieuwe problemen op jouw pad. Het is daarom aan te raden om regelmatig een alcoholisme test uit te voeren. Zo weet je of je een verslaving hebt en kun je op tijd de hulp van instanties inschakelen die jou hiermee kunnen helpen. Jij kunt jouw mentale welzijn hiermee aanzienlijk verbeteren en weer genieten van het echte leven.

Related Posts

Geef een reactie